In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Понедељак, 23. Октобар 2017
04:31


РАДИО ВАЉЕВО 95,8 MHz

Слушајте нас уживо
(кликните на слику слушалица)


РАДИО ВАЉЕВО 2 - 103,5 MHz

Највећи хитови домаће забавне, народне и староградске музике

Слушајте нас уживо
(кликните на слику звучника)

ТРЕНУТНО СЛУШАТЕ...

Muzika i EPP

КУРСНА ЛИСТА

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер


Проширен Дневни боравак за особе са интелектуалним сметњама


Написао 
петак, 04 децембар 2015 11:42

Међународни дан особа са инвалидитетом- 3. децембар, у Ваљеву је обележен свечаним отварањем проширеног Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју. Ваљево је трећи град у Србији, у коме је успостављена нова услуга социјалне заштите, а то је боравак одраслих корисника са интелектуалним сметњама. Представљањем две нове услуге- дневног боравка и помоћи у кући за одрасле, обогаћен је број услуга, које се већ осам година у Ваљеву успешно спроводе, рекла је Сузана Момчиловић, координаторка Дневног боравка.

У оквиру пројекта „Професионализација сектора менталног здравља у Ваљеву с циљем квалитетнијег живота особа са менталним и интелектуалним сметњама", који спроводи Каритас Ваљево, у партнерству са Градом Ваљевом и Удружењем „Наши снови", као пружаоцем услуга, у оквиру пројекта „Отворени загрљај", који финансира Европска унија, дограђен је и адаптиран простор Дневног боравка. У проширеном објекту за додатних 75 квм од сада ће бити могућ квалитетан смештај и рад не само са децом и младима, већ и са одраслим особама. На тај начин ће ова категорија суграђана проводити време на најквалитетнији могући начин, уз наџор стручног особља, а чланови њихових породица ће имати времена за предах или обављање осталих обавеза.

„Град Ваљево већ дужи низ година финансира бројне услуге социјалне заштите. Битно је истаћи да ће овај пројекат у 2016. години и наредних година бити финансијски обезбеђен. У 2016. години ће локална самоуправа комплетно финансирати рад Дневног боравка са 11,5 милиона динара. Велико задовољство нам причињава то што је завршен овај објекат, који испуњава све законске услове о приступачности особа са инвалидитетом. Захваљујем се свима који су иницирали овај пројекат, али га и спровели од почетка до

краја. За нас је битно да особе са инвалидитетом, као и њихове породице могу да користе ову услугу, јер то говори о бризи Града и унапређењу социјалне заштите", рекла је Јелица Стојановић, начелница Градске управе за друштевене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове Ваљева.

Услуге Дневног боравка тренутно користи 26 деце и око 10 одраслих.

Циљ програма "Отворени загрљај", у оквиру кога је реализовано 19 програма, је социјална укљученост особа са менталним проблемима. У оквиру њих изграђени су објекти за самостално становање, покренути програми збрињавања у хранитељским породицама, услуга Помоћ у кући, а отворени су и центри и дневни боравци који су им на услузи.

До новембра ове године више од 150 особа са менталним проблемима изашло је из установа социјалне заштите након вишегодишњег боравка, више од 200 њих је припремљено за излазак, док је више од 900 особа користило услуге покренуте ван институција, резултати су програма у оквиру пројекта "Отворени загрљај". За реализацију 19 програма које су реализовале установе социјалне и здравствене заштите, организације цивилног друштва и локалне самоуправе ЕУ је издвојила око 2,3 милиона евра.

Прочитано 129 пута

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Банер

ТРЕНУТНО НА ВЕЗИ

Имамо 49 гостију на мрежи
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер